diabetische retinopathie


diabetische retinopathie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

aantasting van het netvlies als gevolg van diabetes (suikerziekte)

Algemene voorbeelden


Het verraderlijke aan de netvliesaantasting door suikerziekte (de zogenaamde "diabetische retinopathie") schuilt erin dat deze reeds ver gevorderd kan zijn zonder dat het zicht fel achteruitgaat. Hierdoor zal je zelf geen letsels kunnen herkennen. Ze moeten door bepaalde onderzoeken opgespoord worden. Door een tijdige behandeling kunnen grote problemen vermeden worden. De enige manier om op tijd oogaantasting vast te stellen is een regelmatige controle bij de oogarts.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Mei-Jun-2001/Bij-de-oogarts.htm,

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen aan het netvlies geven (diabetische retinopathie). Met de laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen (niet: te herstellen) en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te bewaren.

http://www.oogheelkunde.org/nonflash/h_voorlichting.html

Endotheelcellen reguleren actief de extravasatie van water, opgeloste stoffen, macromoleculen, hormonen en afvalproducten vanuit het bloed naar de weefsels en vice versa; ze controleren en sturen de uitstroom van leukocyten naar de lymfeklieren en naar gebieden met ontstekingen en voorkomen op actieve wijze thrombusvorming en afsluiting van het bloedvat. Bovendien dragen endotheelcellen bij aan de regulatie van de vaattonus en de bloeddruk en zijn ze het belangrijkste celtype bij de vorming van nieuwe bloedvaten (angiogenese) bij weefselherstel en bij diverse aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en diabetische retinopathie en bij tumoren.

http://www.health.tno.nl/homepage_pg.html